Terugbetaling van de uitgestelde belastingbetalingen
Veel ondernemers hebben tijdens de coronacrisis bijzonder uitstel gekregen voor de betaling van onder meer de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en loonheffingen. Vanaf 1 oktober 2022 moesten deze ondernemers beginnen met het aflossen van hun belastingschuld. Ze krijgen daarvoor maximaal vijf jaar de tijd. Heeft u ook een beroep gedaan op uitstel van betaling van belastingschulden, dan heeft u als het goed is van de Belastingdienst een overzicht ontvangen over de hoogte van uw belastingschuld. Dit overzicht is overigens alleen om te informeren, u kunt er geen rechten aan ontlenen. Om een indicatie te krijgen van uw termijnbedragen, kunt u gebruikmaken van de rekenhulp op de website van de Belastingdienst.
Zoals gezegd is de standaardtermijn voor de aflossing vijf jaar. Maar er gelden wat versoepelingen:
– Levensvatbare ondernemingen die te maken hebben met tijdelijke aflossings- of liquiditeitsproblemen mogen onder strikte voorwaarden zeven jaar over de aflossing doen. De volgende ondernemingen komen niet in aanmerking voor een langere aflossingstermijn: ondernemingen die er financieel niet slecht voorstaan, ondernemingen die een hoge belastingschuld hebben opgebouwd maar vóór de coronacrisis nauwelijks winst hebben gemaakt en ondernemingen met een openstaande belastingschuld van minder dan € 10.000.
– Ondernemingen kunnen voor de openstaande schuld een eenmalige betaalpauze van zes maanden
aanvragen. Hiervoor geldt geen drempelbedrag. Let wel: de maximale aflossingstermijn verandert hierdoor niet. De schuld moet in dezelfde tijd worden afbetaald, en na de pauze wordt het maandelijkse aflossingsbedrag dus hoger.
-Ondernemingen kunnen ongeacht de hoogte van de belastingschuld een verzoek doen om de aflossing per kwartaal te betalen, in plaats van per maand.
-De invorderingsrente die ondernemingen moeten betalen bedraagt vanaf 1 januari 2023 slechts 2%. Deze wordt geleidelijk verhoogd tot het oorspronkelijke niveau dat gold voor de coronacrisis. Op 1 juli 2023 wordt het 3% en vanaf 1 januari 2024 geldt weer het oorspronkelijke percentage van 4%.
-Voor de in kern gezonde ondernemingen met een problematische schuldenlast zijn in specifieke situaties saneringsakkoorden mogelijk. De fiscus stelt zich tijdelijk soepeler op bij minnelijke saneringsakkoorden. Van 1 augustus 2022 tot en met 30 september 2023 neemt de Belastingdienst genoegen met hetzelfde uitkeringspercentage als aan concurrente schuldeisers toekomt.
Bron: Belastingbelangen