Handhavingsplan arbeidsrelaties tranche 2025: handhaven zonder moratorium
In het Handhavingsplan arbeidsrelaties, tranche 2025 gaat de Belastingdienst in op de gevolgen van het opheffen van het handhavingsmoratorium.
De Belastingdienst heeft het Handhavingsplan arbeidsrelaties tranche 2025 – Handhaven zonder handhavingsmoratorium, versie 1.0 van 18 december 2024, gepubliceerd.
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op de juiste kwalificatie van arbeidsrelaties, zonder de werking van het handhavingsmoratorium. Hierbij werkt de Belastingdienst toe naar het feit dat vanaf 2026 de handhaving op dit thema weer onderdeel uitmaakt van de reguliere handhaving. De focus ligt op de opdrachtgever binnen de loonheffingen. De (individuele) handhaving op opdrachtnemers vindt (net als voorgaande jaren) plaats binnen het reguliere toezicht.
80 fte
Uitgangspunt is dat de Belastingdienst in 2025 80 fte inzet voor het thema arbeidsrelaties. Met het opheffen van het handhavingsmoratorium gaat de Belastingdienst na 1 januari 2025 geen extra fte inzetten.
Wat staat er in het plan?
In deze tranche gaat de fiscus in op de gevolgen van de opheffing van het handhavingsmoratorium. Daarin staat ook de concretisering van de ondersteunende maatregelen die zijn genomen in aanvulling op het besluit om het handhavingsmoratorium op te heffen, en de uitwerking van de aangenomen moties van de Tweede Kamer van 1 oktober 2024.
De inhoudsopgave van het handhavingsplan is als volgt:
Zachte landing
Sinds het handhavingsmoratorium in 2016 door het kabinet is ingevoerd, kunnen er in 2025 voor opdrachtgevers directe fiscale gevolgen optreden bij een onjuiste beoordeling van de arbeidsrelatie. Om dit goed te begeleiden en onrust zoveel mogelijk te voorkomen is toegezegd te werken aan een ‘zachte landing’.
Bedrijfs- en boekenonderzoek
De Belastingdienst verricht handhavingsactiviteiten, onder andere in de vorm van bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken voor de loonheffingen bij de opdrachtgever. Als bij een bedrijfsbezoek het beeld ontstaat dat mogelijk ten onrechte buiten dienstbetrekking wordt gewerkt, kan de Belastingdienst een boekenonderzoek starten, zodat wij daadwerkelijk een standpunt kunnen innemen over de arbeidsrelatie.
Opheffen van het handhavingsmoratorium vanaf 1 januari 2025 betekent dat, als de Belastingdienst naar aanleiding van een boekenonderzoek een onjuiste kwalificatie van de arbeidsrelatie vaststelt, de fiscus vanaf die datum weer volgens de ‘normale’ regels in de loonheffingen correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen, met daarbij belastingrente en boetes, kan opleggen, zonder eerst een aanwijzing te geven.
Niet verder terug dan 1 januari 2025
De Belastingdienst houdt wel rekening met het eerdere handhavingsmoratorium, zodat de fiscus niet verder teruggaat dan 1 januari 2025, tenzij sprake is van kwaadwillendheid of van een aanwijzing die de Belastingdienst voor die datum heeft gegeven. Dit betekent dat feitelijk een ingroeimodel van toepassing is tot 2030. Pas in 2030 kan de fiscus weer tot 5 jaar terug correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen opleggen.
Geen boetes
Daarnaast geldt dat de Belastingdienst geen vergrijpboetes oplegt over 2025 aan partijen die aantoonbaar actief aan de slag zijn met de juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie. Dit geldt voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer.
In aanvulling hierop zal de Belastingdienst in 2025 geen verzuim- en vergrijpboetes voor de kwalificatie van arbeidsrelaties opleggen. Vanaf 2026 zullen de normale regels voor het opleggen van boetes gelden.
De Belastingdienst blijft de risicogerichte handhaving voortzetten na opheffen van het handhavingsmoratorium, zodat de fiscus bij de probleemgevallen naheffingen kan opleggen.
De Belastingdienst kan correctieverplichtingen en/of naheffingen opleggen als sprake is van schijnzelfstandigheid (ten onrechte werken buiten dienstbetrekking). Of sprake is van gedwongen zelfstandigheid of onderbetaling, is fiscaal niet relevant.
Modelovereenkomsten
Het kabinet heeft besloten dat de Belastingdienst stopt met het beoordelen van modelovereenkomsten. Vanaf 6 september 2024 neemt de fiscus geen nieuwe aanvragen of nieuwe verlengingen in behandeling.
De lopende goedgekeurde modelovereenkomsten worden geëerbiedigd. De laatste modelovereenkomst loopt eind 2029 af. De Belastingdienst eerbiedigt alle lopende, goedgekeurde modelovereenkomsten tot eind 2029.
Bron: Salaris Vanmorgen